10 tips per una lactància real
La llet materna és l’aliment ideal per als bebès durant els seus primers mesos de vida, ja que satisfà totes les seves necessitats nutricionals, promovent un creixement i desenvolupament físic òptims. A més, des d’una perspectiva emocional, la lactància materna fomenta un fort vincle mare-nadó, que serà fonamental perquè l’infant es desenvolupi com una persona independent i segura.
L’Organització Mundial de la Salut recomana que els nadons siguin alletats exclusivament durant els primers sis mesos de vida, i després introduir aliments complementaris nutricionalment adequats i segurs, mentre es continua amb la lactància materna fins als dos anys o més.
Però, tot i que la lactància pot ser una experiència gratificant i saludable tant per a la mare com per al nadó, sovint esdevé una etapa plena de reptes a superar.
“Donar el pit no sempre és fàcil, requereix un aprenentatge, tant per part del nadó, com de la mare. Iniciar aquest camí amb informació, facilita molt el procés d’aprenentatge”.
En aquest article les nostres expertes en petita infància comparteixen amb tu alguns consells pràctics per dur a terme una lactància exitosa.
- Informa’t i aprèn:
Prepara’t abans del naixement buscant informació a partir d’articles, llibres i participant en classes de lactància. També pots buscar suport parlant amb altres mares que hagin alletat i, fins i tot, buscar grups de suport locals o en línia.
- Inicia la lactància tan aviat com puguis:
Si és possible, intenta alletar durant la primera hora després del naixement, fent el contacte pell amb pell. Això ajuda a establir la lactància i a fomentar el vincle amb el teu bebè.
- Posició i tècnica de succió correctes:
És essencial una bona posició tant de la mare com de l’infant per aconseguir una tècnica satisfactòria, sobretot els primers dies fins que s’instauri correctament la lactància.
Existeixen diverses posicions d’alletament matern: asseguda, estirada, pilota de rugbi, de cavallet, etc. Una no és millor que l’altre, cal trobar l’adequada en cada cas per adaptar-se a les necessitats de la mare i del bebè.
També és important que el nadó s’agafi bé al pit i que hi hagi una bona succió: la boca del bebè ha d’agafar gran part de l’arèola, no sols el mugró.
- Alimenta a demanda:
Respon als senyals primerencs de gana del teu nadó (moviments de la boca, xuclar-se les mans, inquietud). Els nounats solen alletar cada 2-3 hores, o més sovint, però fixa’t més en el comportament de l’infant i no et preocupis per establir un horari estricte.
- Cuida els teus mugrons:
Mantingues els teus mugrons nets i secs. Amb una dutxa diària és suficient, no cal netejar-los entre preses.
Si experimentes dolor, revisa la posició i la presa al pit del bebè. També pots fer servir cremes de lanolina o llet materna per a alleujar la irritació.
La febre, el dolor molt intens i una gran vermellor a la zona poden ser indicadors de mastitis, per la qual cosa, si detectes aquests símptomes, és important que ho consultis amb el teu metge o llevadora.
- Mantingues una dieta equilibrada:
Menja una varietat d’aliments saludables i hidrata’t sovint.
- Evita l’ús primerenc de biberons i xumets:
Evita l’ús de biberons i xumets en les primeres setmanes per prevenir la confusió del mugró fins que la lactància estigui ben establerta.
- Descans i suport:
El descans és important per a la producció de llet. Busca suport i no dubtis a demanar ajuda a la teva parella, família i amics per a les feines de casa i la cura del bebè.
- Mantingues la lactància durant les crisis de creixement:
Durant els pics de creixement, el teu bebè pot voler alletar amb més freqüència. Això és normal i ajudarà a augmentar el teu producció de llet.
- Busca ajuda si és necessari:
No dubtis a contactar amb un/a consultor/a de lactància i/o pediatre/a si tens preguntes o problemes. Ells poden oferir-te consells i suport especialitzat i personalitzat.
“Recorda que cada mare i bebè són únics. El més important és trobar el que funciona millor per a tu i el teu nadó i gaudir del temps que passeu alletant.”
Si vols explorar més sobre el tema, pots fer-ho amb el nostre taller “Lactància materna” elaborat i impartit per l’equip d’expertes de TreaSureFamily App.
També ens pots seguir a través de l’Instagram, on compartim una gran varietat de contingut relacionat amb la criança i la petita infància.