Activitats per a treballar les emocions després d’una catàstrofe natural

Les catàstrofes naturals, com la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que ha succeït en la Comunitat Valenciana, poden ser experiències intenses i aterridores per a tots, i especialment per a les criatures petites. Durant els episodis i els dies i setmanes posteriors, els nens i nenes poden sentir por, confusió i ansietat. Com a mares, pares, mestres, monitors o cuidadors, és essencial oferir eines que els ajudin a comprendre i gestionar les seves emocions.

A continuació, trobareu una sèrie d’activitats adaptades per a dues etapes diferents posteriors a viure una catàstrofe d’aquest tipus: activitats de primers auxilis de contenció emocional, que ofereixen un suport immediat en els moments de major intensitat emocional, i d’elaboració de la catàstrofe, pensades per a ajudar els nens a processar el succeït una vegada passada la fase aguda.

Primers auxilis de contenció psicològica

Aquestes primeres activitats estan dissenyades per a proporcionar un suport immediat als nens i nenes en situacions de crisis, ajudant-los a calmar-se i a gestionar les seves emocions més intenses.

1. La caixa dels sentiments

  • Materials: Una caixa de cartó, papers de colors, retoladors, adhesius.
  • Instruccions: Decoreu junts una caixa i creeu una “Caixa dels Sentiments”. Expliqueu-los que aquesta caixa serà un lloc segur on poden guardar les seves emocions. Cada vegada que el nen o nena senti alguna cosa, dibuixa o escriu (segons l’edat) en un paper com se sent i després el posa dins de la caixa.
  • Beneficis: En permetre que el nen identifiqui les seves emocions i les plasmi d’alguna forma física, ajudem a disminuir la intensitat d’aquestes. A més, l’acte de posar les emocions dins la caixa simbolitza que els sentiments tenen un lloc i poden ser expressats sense por.

Variants per a la família i l’aula

Podeu crear una caixa per a tota la família o grup classe, on cadascun escrigui o dibuixi (segons l’edat) com se sent, quines pors té o què li angoixa. Al final del dia o de la setmana, obriu la caixa i llegiu els missatges junts. Aquesta activitat us ajudarà a compartir pensaments i emocions, i a entendre millor el que cadascun està vivint, identificant emocions compartides. També podria ser útil per a identificar a les criatures que ho estan passant pitjor i que podrien necessitar ajuda addicional i especialitzada.

2. Massatge relaxant per a donar calma i seguretat

  • Materials: Un lloc còmode amb llum tènue; una espelma (opcional) per a crear un ambient acollidor; crema o oli hidratant suau. Si teniu un “Racó de la Calma” a casa, aquest pot ser el lloc ideal per a realitzar l’activitat.
  • Instruccions: Trieu un moment tranquil, com després del bany, o quan noteu que el nen està nerviós o agitat (per exemple, en forma de rebequeries o plors sense causa aparent). En un lloc càlid i còmode feu-li un massatge amb crema hidratant. Podeu aprofitar per a dir-li quant l’estimeu i donar-li molta seguretat.
  • Beneficis: Reducció del malestar i l’ansietat. El massatge ajuda a relaxar el sistema nerviós, disminuint els nivells d’ansietat i estrès en el nen. És especialment útil després d’un dia agitat o situacions que li hagin generat tensió.

Variant si disposeu de més temps

Comenceu col·locant suaument les mans a les espatlles o a l’esquena de la criatura, i comenceu el massatge desplaçant-vos des del centre del cos cap a les extremitats. Realitzeu moviments llargs i envolvents, aplicant una pressió suau i constant. A mesura que avanceu cap als braços, mans, cames i peus, alterneu entre aquests moviments llargs i petits cercles amb els polzes en àrees específiques, com l’esquena baixa o les plantes dels peus, per a alliberar qualsevol tensió acumulada.

Per a acabar el massatge: Finalitzeu el massatge mantenint les vostres mans a la seva esquena o sobre els seus braços, i amb veu suau digueu-li quant l’estimeu i l’important que és per a vosaltres. Si la criatura se sent còmoda, podeu fer-li una abraçada o estirar-vos uns minuts al seu costat, perquè senti el vostre amor i presència. Aquest moment final reforçarà la seva sensació de calma i seguretat, ajudant-lo a saber que, passi el que passi, sempre compta amb vosaltres i amb el vostre afecte.

3. Tècniques de respiració

  • Materials: Cap, però podeu combinar aquesta activitat amb el racó de la calma o amb el massatge relaxant.
  • Instruccions: Ensenyeu-li al nen tècniques de respiració, adapteu-les segons els seus interessos. Per exemple, inhalar (pel nas) com si estigués olorant una flor i exhalar (per la boca) com si estigués apagant una espelma o fent bombolles.  Una altra tècnica és l'”abraçada de papallona”, que consisteix a encreuar els braços sobre el pit, enllaçar els polzes (formant el cos de la papallona)  i donar copets alternats amb els dits (ales de la papallona) mentre respiren lentament.
  • Beneficis: La respiració profunda ajuda a reduir el malestar, l’estrès i a calmar el sistema nerviós. Aquestes pràctiques són especialment útils en moments de por o quan les persones se senten en una situació aclaparadora i/o de desbordament emocional.

Elaborant la Catàstrofe

Una vegada passada la fase més aguda, és important ajudar la criatura a processar i entendre el succeït, brindant-li un espai segur per a elaborar les seves experiències i emocions.

4. Crear un diari d’emocions amb dibuixos

  • Materials: Un quadern o llibreta, llapis de colors, adhesius.
  • Instruccions: Convideu al nen a fer cada dia dibuixos que reflecteixin com se sent. No hi ha necessitat que els seus dibuixos siguin perfectes, l’important és que pugui expressar-se lliurement. Podeu guiar-ho amb preguntes com: “Què ha sigut el millor del dia?” o “Hi ha alguna cosa que et va fer sentir trist o espantat?”.
  • Beneficis: Dibuixar és una activitat terapèutica i ajuda als més petits a externalitzar les seves emocions. Aprofiteu per a acompanyar i contenir si se sent malament o angoixat. Podeu anticipar (si ho sabeu) què passarà demà i si teniu prevista alguna acció per a millorar la situació actual. Amb el temps, la criatura podrà veure que els sentiments canvien i van millorant, la qual cosa pot oferir-li una perspectiva de confiança i esperança.

5. El joc i el joc simbòlic per a explicar el que ha succeït

  • Materials: Ninots, joguines o figures de persones, cases i vehicles, manta blava. Incloeu personatges que ajuden, com bombers, metges, voluntaris o veïns.
  • Instruccions: Creeu una història usant joguines per a simular el que heu viscut, vosaltres o les persones del vostre entorn. Amb molt d’afecte i amb cura, comenceu a representar el que la criatura va viure de manera simplificada i, el més important, mostrar com els personatges troben seguretat. Per exemple, un ninot pot representar a un bomber que ajuda, una família que troba refugi, o un metge que cura. Després, animeu-lo a explicar la seva pròpia versió de la història.
  • Beneficis: A través del joc simbòlic els nens i nenes poden explorar les seves pors i practicar com reaccionarien en una situació d’emergència. Els dona una sensació de control i els ajuda a entendre que, encara que alguns esdeveniments són aterridors, sempre hi haurà ajuda i suport.

6. El Racó de la Calma

  • Materials: Coixins, mantes suaus, joguines antiestrès (com a pilotes antiestrès o peluixos), llibres. Llums petites (opcional).
  • Instruccions: Designeu un espai de la casa com “El racó de la calma”. Convideu al nen a usar-lo quan se senti sobrepassat o ansiós. Podeu incloure contes sobre emocions, dibuixos i joguines que l’ajudin a relaxar-se. Si ho noteu molt nerviós o agitat podeu realitzar-li un massatge amb crema hidratant.
  • Beneficis: Tenir un espai propi per a calmar-se pot ser molt útil per als nens. Aquest racó és un recordatori visual i físic que està bé sentir-se malament i que existeix un lloc segur per a això.

Les catàstrofes naturals ens exposen a situacions que obliguen els nens a enfrontar-se a emocions intenses i a vegades difícils d’entendre. En aquests moments, és fonamental ajudar-los a conèixer i gestionar les seves emocions, enfortint el seu sentit de seguretat i resiliència. Implementar aquestes activitats no sols els ofereix consol en moments complexos, sinó que també fomenta habilitats emocionals valuoses que els acompanyaran i beneficiaran al llarg de tota la seva vida.