A quina edat aprenen els sons els infants?
Sabem que els primers anys de vida són claus en el desenvolupament de molts dels aprenentatges, i un d’ells és l’adquisició i l’organització dels sons de la parla.
La parla és un dels aspectes que més preocupen a moltes famílies, ja que a vegades pot costar entendre el que els infants intenten transmetre, el que pot causar certa angoixa i malestar.
“El llenguatge oral és el mitjà principal que tenim els éssers humans per comunicar-nos”
Comencem pel principi: Què és la parla?
Segons les nostres logopedes, entenem com a parla el repertori de sons articulats que formen la nostra llengua, és a dir, els fonemes.
Quan comencen a desenvolupar la parla, els infants van organitzant a poc a poc el seu repertori. Això és el que els permet desenvolupar el llenguatge, parlar i adquirir unes habilitats lingüístiques cada vegada més complexes.
Els sons del nostre repertori de parla es desenvolupen majoritàriament entre els 2 i els 5 anys, i el seu aprenentatge és un procés dividit en sis etapes. Són aquestes:
– Primera etapa: Entorn dels 2 anys es desenvolupen les cinc vocals del nostre repertori de parla (a, e, i, o, u) i les seves possibles combinacions vocàliques (ae, io, ei, ou, etc.).
– Segona etapa: Entorn dels 3 anys apareixen les primeres consonants orals (p, t, k) i les primeres nasals (m, n). Aquesta és l’etapa en què apareixen les primeres produccions infantils com “papa”, “tete”, “caca”, “mama” o “nene”.
– Tercera etapa: Entorn dels 3 anys i mig apareixen nous sons consonàntics. Són sons sonors que impliquen la vibració dels plecs vocals (b, d, g). Apareixen així paraules com: “bebè”, “dit” o “gat”.
– Quarta etapa: Entorn dels 4 anys apareixen els sons que impliquen un cert control de l’aire en el seu pas per la boca (f, s, z, x). Apareixent així el “sí” en comptes del “ti” i el “foca” en comptes de “poca”.
– Cinquena etapa: Entorn dels 4 anys i mig apareixen els sons relacionats amb la ela (l, ll i grups consonàntics). Dins d’aquest grup hi podem trobar les combinacions pl, bl, fl, gl i cl.
– Sisena etapa: Entorn dels 5 anys i mig apareixen els darrers sons, relacionats amb la erra (r, rr i grups consonàntics). Dins d’aquest grup hi trobem les combinacions pr, br, fr, dr, tr, gr i cr. Finalment, la erra múltiple implicarà una nova característica completament diferent dels sons anteriors, la vibració de la punta de la llengua.
Durant aquest procés, és necessari que els adults els oferim un model de parla correcte i fomentem intercanvis comunicatius amb ells, per tal de poder proporcionar-los els estímuls necessaris i que ells els integrin.
Per poder aconseguir-ho, és important respectar els ritmes de cada infant i portar a terme estratègies que els hi facilitin el procés i els donin informació per modificar el seu patró inicial i guanyar habilitats motrius. D’aquesta manera podran aprendre a articular correctament cada fonema.
“La retroalimentació auditiva és essencial per poder identificar i corregir els errors que es produeixen.”
Hi ha algunes estratègies que podeu utilitzar en el vostre dia a dia per fomentar una organització correcta del patró fonològic dels infants i estimular el desenvolupament del llenguatge des de casa. Us les expliquem:
- Realitzeu correccions implícites, repetint les paraules que els infants evoquen malament i donant el model correcte.
- Marqueu de forma clara els sons de la parla que voleu potenciar, allargant el fonema on detecteu més dificultat.
- No forceu a repetir, ja que això podria frustrar a l’infant i provocar-li un rebuig o poc interès en la interacció.
- Doneu-li importància al que diu i no a com ho diu.
- Treballeu molt el model a partir del joc.
- Jugueu a la imitació, aprofitant per realitzar el punt d’articulació correcte dels sons de la parla i oferint suport visual.
Hem de tenir present que les persones de referència dels més petits juguen un paper clau en tots els aspectes del seu desenvolupament. Per això és necessari compartir moments i oferir espais als infants perquè s’expressin, donant importància al que ens volen transmetre.
A TreaSureFamily App hi trobareu molts recursos per aprofundir més sobre el desenvolupament de la parla, com articles, jocs per ajudar als vostres fills i filles, i tallers impartits per logopedes expertes en la petita infància.