Com combatre el bullying des de casa: La importància d’acceptar les diferències

En els darrers anys els casos d’assetjament escolar han augmentat exponencialment, fent que el bullying esdevingui un concepte quotidià i de preocupació tant per a moltes famílies com pels centres educatius. 

“La família, com a principal vincle segur dels infants, pot proporcionar l’oportunitat d’aprendre valors com la confiança, el respecte i l’empatia, algunes de les principals condicions que protegeixen contra el bullying”

Quan parlem de bullying o assetjament escolar ens referim a un comportament violent i intimidatori que s’exerceix de manera verbal, física o psicològica entre infants i adolescents durant l’etapa escolar. 

Es tracta d’una sèrie de maltractaments continus que són duts a terme de manera intencionada per un o diversos agressors, amb el propòsit d’agredir, generar inseguretat o entorpir el desenvolupament escolar de la víctima.

A més, actualment també hem de tenir en compte el que anomenem com a cyberbullying, producte de l’accés sense supervisió a les noves tecnologies per part dels infants i adolescents en edats molt primerenques. 

Així doncs, lluny d’afectar només a les persones implicades directament, com l’agressor o la víctima, el bullying és un tema que ens afecta a tots (famílies, companys, educadors…). 

“La millor manera de protegir els infants del bullying des de casa és oferint eines per a enfortir la seva autoestima i treballant les emocions des de ben petits.”

A continuació us deixem algunes recomanacions de la mà de les nostres terapeutes expertes en petita infància que podeu seguir per a protegir als vostres infants de patir situacions d’assetjament escolar:

  • La família sempre és el model: Heu de tenir en compte que els infants tendeixen a observar i imitar els comportaments dels adults i els valors de la família, per això és important que no us vegin fent coses que no voldríeu que reproduïssin.  
  • Afavoriu l’expressió emocional a la llar: És important que els infants sentin que casa seva és un lloc segur per expressar-se emocionalment. Això és possible si hi ha una bona comunicació emocional, que permet a tots els membres de la família expressar les seves emocions i que aquestes siguin compreses i acceptades. Quan s’atenen aquestes necessitats afectives, estem ajudant al desenvolupament d’una bona autoestima.
  • Parleu obertament sobre assetjament escolar: Expliqueu en què consisteix, de manera que siguin capaços de reconèixer-ho, que sàpiguen què fer i que puguin demanar ajuda si ho detecten. 
  • Fomenteu, des de ben petits, que els infants es relacionin amb altres nens i nenes: D’aquesta manera podran desenvolupar habilitats socials, d’autocontrol i seran capaços de relacionar-se de manera positiva i des de la igualtat.
  • Cal ensenyar-los a resoldre els conflictes de manera adequada, amb una actitud assertiva i amb autocontrol: És important que els infants puguin defensar les seves pròpies idees i punts de vista, però sempre respectant l’opinió dels altres, desenvolupant així el pensament crític i el respecte.
  • Eduqueu en l’error i en la presa de responsabilitat: Cal mostrar als infants que ningú és perfecte i que tots ens podem equivocar, ja que així és com millor s’aprèn. De la mateixa manera, és important reconèixer els nostres errors, saber analitzar quin ha estat el nostre impacte en els altres i poder rectificar en cas que sigui necessari. 
  • Valoreu les diferències. Tothom és únic i diferent. Cal que tothom se senti segur de pensar com cregui, de ser com vulgui i d’estimar qui vulgui. 
  • Practiqueu l’escolta activa: És essencial que busqueu moments del dia per promoure espais de comunicació en els que pugueu escoltar quins són els temes que els hi interessen, què és el que els preocupa, quin és el seu estat d’ànim, si hi ha canvis de comportament, etc.
  • Tingueu una relació pròxima i periòdica amb la mestra: El contacte amb l’escola permet intercanviar informació sobre la conducta de l’infant en el context escolar i identificar possibles canvis.
  • Ensenyeu als infants l’ús responsable de les TIC: Cal educar i supervisar l’ús de les noves tecnologies, establint uns límits clars. És important que us informeu i estigueu al dia del món digital, per conèixer els seus riscos i perills i poder protegir-los d’ells. 

Com veieu, la família juga un paper clau en la construcció de la identitat i l’autoestima de l’infant a través de la relació i el vincle que estableix amb els seus fills i filles. I el fet de comprendre i acompanyar als infants a poder identificar els seus sentiments i respectar els dels altres, és el millor recurs per a protegir-los davant de l’assetjament escolar. 

Al nostre taller “El desenvolupament de l’autoestima infantil” aprofundim més en com podeu, com a família, fer que els vostres infants desenvolupin una autoestima forta. 

Si voleu continuar ampliant estratègies per acompanyar als vostres fills i filles, a TreaSureFamily App hi trobareu una gran varietat de recursos, articles, continguts relacionats i accés a tots els nostres tallers creats pel nostre grup d’expertes.