Dol Perinatal: Com comunicar la pèrdua d’un germà petit

Transitar la pèrdua d’un nadó abans de néixer o durant els seus primers dies de vida és un dels processos més dolorosos que pot experimentar una família. Aquest dolor no només afecta els pares, sinó també qualsevol germà o germana que hagi estat esperant amb il·lusió l’arribada d’un nou membre a la família.

Comunicar la pèrdua a un infant petit requereix molta fortalesa emocional i una gran dosi de sensibilitat.

Connecteu amb vosaltres mateixos primer

Abans de parlar amb el vostre fill o filla, és crucial que us permeteu sentir el vostre dolor. Valideu les vostres pròpies emocions, permeteu-vos plorar i cercar certa contenció i acompanyament en aquest moment tant difícil. Pot ser en la vostra parella, amics, familiars o també en l’equip mèdic que us ha atès. 

Només si us concediu aquest espai per sentir podreu acompanyar de manera efectiva el vostre fill o filla en el seu procés de dol. És important que tingueu clar que està bé mostrar vulnerabilitat davant d’ells. Els infants aprenen molt a través de com els seus pares expressen i gestionen les emocions.

Com Comunicar la Notícia

1. Expliqueu-ho progressivament

En comunicar la pèrdua d’un nadó, no és necessari dir-ho tot de cop. Podeu començar amb una explicació simple: “Alguna cosa no va bé, i necessitem anar al metge.” o “els metges ens diran què està passant”. 

Això donarà temps al vostre fill o filla per processar la informació a poc a poc. Posteriorment, pots compartir que el seu germà o germana no ha pogut sobreviure, utilitzant paraules senzilles i directes que estiguin adaptades a la seva edat.

2. Adapteu el missatge a la seva edat

El llenguatge ha de ser clar i simple. Eviteu metàfores com “s’ha adormit per sempre” perquè poden confondre. Expliqueu-li que el nadó estava molt malalt i que no ha pogut néixer amb vida. Que són coses que rarament passen, però que aquesta vegada us ha passat a vosaltres. És important que els infants puguin entendre la realitat de la situació, però sense sobrecarregar-los amb detalls complexos o amb mentides. 

3. I si no podeu fer-ho?

És possible que vosaltres mateixos estigueu en un estat de xoc per tot el que heu passat o pel que encara us està tocant viure. Potser no us sentiu amb les forces suficients per explicar-ho, i això és completament normal i raonable. En aquest cas, demaneu a una persona propera i de confiança que ho expliqui al vostre fill o filla. 

És important que li feu saber que esteu molt tristos i que en aquest moment no us trobeu bé, però que més endavant podreu parlar-ne tant com sigui necessari. No us pressioneu. Esteu vivint una situació profundament traumàtica, i és fonamental que us permeteu sentir i elaborar les vostres pròpies emocions sense sentir-vos culpables.

4. Doneu-li temps

És possible que el vostre fill o filla no vulgui parlar immediatament o no comprengui del tot la situació. Les seves preguntes poden sorgir amb el temps, en situacions imprevistes. És important que us mantingueu oberts i disponibles per contestar-les. Si no és el moment, o les fa quan no podeu contestar, digueu-li que en parlareu més tard (per exemple, quan arribeu a casa). 

Cal recordar que els infants processen el dolor d’una manera diferent dels adults, i poden trigar més temps a fer-se preguntes o a manifestar les emocions.

Valida les seves emocions i creeu records

5. Valideu les Emocions de l’infant

És essencial que el vostre fill o filla sàpiga que qualsevol emoció que estigui sentint és vàlida. Pot sentir-se trist, enfadat, confós o fins i tot indiferent. Feu-li saber que totes aquestes reaccions són normals davant d’una situació tan complicada. És important crear un espai segur i de confiança on pugui expressar-se. 

6. Creeu records junts

Tot i que el nadó ja no estigui amb vosaltres físicament,  continua sent part de la família en la memòria i en el cor de cada un de vosaltres. Podeu crear records junts, com guardar una joguina, una foto, o fins i tot fer un dibuix que representi el nadó. Això ajuda a mantenir una connexió amb el germà o germana que ha marxat, i és una forma de permetre que el vostre fill o filla li doni un significat a la pèrdua.

7. Recordeu que sou una família

Recordeu-li que, malgrat la tristesa, continueu sent una família forta i que sempre us tindreu els uns als altres per recolzar-vos en moments difícils. Una abraçada, una mirada de complicitat o mostres d’afecte són importants perquè el vostre fill o filla pugui transitar aquest procés. Recordeu-li també que l’estimeu i que pot comptar amb vosaltres per escoltar-lo i per compartir junts aquest dolor.

Eines i recursos disponibles

8. Contes i cançons 

Utilitzar aquests llibres pot ajudar-vos a facilitar una conversa sobre la pèrdua amb el vostre fill o filla d’una manera natural i respectuosa.

Hi ha llibres infantils i cançons que parlen sobre la pèrdua d’un germà o sobre la mort perinatal d’una manera adaptada als nens petits. Aquests materials poden ajudar-vos a introduir el tema d’una manera més suau i amb un llenguatge que ells puguin entendre. Llegir un conte o escoltar una cançó junts pot obrir espais de diàleg on tant vosaltres com l’infant us sentiu més còmodes expressant els sentiments.

Alguns exemples de contes:

  • “El cor i la botella” d’Oliver Jeffers
  • “El buit” d’Anna Llenas
  • “Para siempre” de Camino García

Alguns exemples de cançons:

  • “Et faig un lloc” de Xiula
  • “Dol i fa sol” de Xiula

Busqueu ajuda i transmeteu un missatge d’esperança

9. Busqueu suport especialitzat

A vegades, gestionar aquesta situació pot ser aclaparador. Si us sentiu desbordats, no dubteu a buscar ajuda especialitzada. Psicòlegs infantils o experts en dol poden oferir-vos les eines necessàries per acompanyar el vostre fill o filla durant aquest procés. No esteu sols, i demanar ajuda pot ser una forma molt poderosa de tenir cura de la vostra família en moments difícils.

10. Aprendre a viure amb la pèrdua

És important fer-li saber al vostre fill o filla que, tot i que la tristesa actual és molt gran, amb el temps la família trobarà una manera de conviure amb aquesta pèrdua. Expliqueu-li que és possible portar el record del nadó amb amor i que, amb el temps, el dolor es transformarà.

Recordeu que, si necessiteu una per abordar el vostre cas en concret, sempre podeu contactar amb les nostres expertes en petita infància a través de TreaSureFamily App per fer una consulta online amb elles.