La salut mental i emocional dels infants de 2 a 6 anys
La setmana passada us parlàvem de la salut emocional i mental dels nens i nenes menors de dos anys, i us explicàvem que existeix evidència que el període dels 0 fins als 3 anys és una època clau per al desenvolupament infantil. Tot i això, aquesta etapa essencial del desenvolupament es podria allargar fins als 6 anys, ja que durant la primera infància és quan hi ha un major desenvolupament del sistema nerviós (neurodesenvolupament) i de la plasticitat neuronal.
Ara bé, què significa gaudir d’una bona salut mental durant la infància? Les expertes de TreaSureFamily ho defineixen així:
- Poder assolir els indicadors del desenvolupament rellevants per a cada edat.
- Poder assolir els indicadors emocionals.
- Aprendre destreses socials saludables.
- Tenir una autoregulació i gestió emocional per fer front als problemes que puguin presentar-se.
“Els infants que tenen una bona salut mental, tenen una bona qualitat de vida, i poden créixer sans i feliços tant a casa, com a l’escola, com a la seva comunitat.”
De forma ocasional, els infants poden presentar temors, preocupacions o dificultats en el comportament. Per poder reconèixer quan estem davant d’un desajust o un problema que afecta la salut mental de l’infant, ens hem de fixar en les característiques de les seves emocions. Si detectem que una emoció té una intensitat, durada o freqüència per sobre del que considerem normal i interfereix en la vida quotidiana de l’infant, és que hi ha un problema.
Cal destacar que és normal que, a mesura que els infants van creixent, es produeixin de tant en tant situacions de desbordament afectiu, especialment a partir dels 2 anys i mig. És en aquesta etapa quan poden aparèixer els enuigs i les rebequeries.
Les rebequeries són un conjunt d’actuacions i manifestacions tant emocionals com físiques que realitza un infant per expressar la seva frustració i ràbia. Aquestes manifestacions solen anar acompanyades de plors, crits, tirar-se a terra, donar puntades de peu, sortir corrent o conductes oposicionistes
La ràbia és una de les emocions que més costa gestionar als més petits i també als seus pares i mares. Sovint, les rebequeries són un dels motius de consulta més freqüents a les consultes de psicologia infantil.
Què podem fer davant una rebequeria?
Mentre duri la rebequeria, acompanyeu-lo:
- Permeteu que expressi l’emoció de ràbia.
- Recordeu que l’infant encara no controla ni la seva emoció ni la seva conducta.
- Si es deixa, abraceu-lo.
- Tingueu paciència: de vegades l’única cosa que podem fer és esperar que li passi.
- Assegureu-vos que no es faci mal amb res ni pugui fer mal a altres.
Després de la rebequeria, ajudeu-lo a pensar:
- Continueu mostrant-vos afectuosos.
- No us ho prengueu com a res personal.
- Poseu paraules a l’emoció que ha experimentat.
- Mostreu-li altres maneres d’expressar aquesta emoció.
- Teixint vincles afectius sans, protectors i estables.
- Posant paraules a les emocions que pot estar sentint l’infant per ajudar-lo a entendre el que experimenta i poder regular-se millor.
- Anticipeu allò que fareu o què li passarà a l’infant, especialment el que suposa una novetat o canvis de rutines.
- Oferiu-li oportunitats per fomentar la curiositat, l’estimulació, suport i oportunitats d’aprenentatge.
- Feu activitats o esports a l’aire lliure tant com us sigui possible.
- Compartiu activitats conjuntes i gaudiu de temps de qualitat en família.
- Faciliteu que gaudeixi de temps de qualitat amb altres infants de la seva edat.
- Assegureu un ambient familiar lliure de violència física, verbal i emocional.
Si voleu més informació o teniu dubtes sobre com gestionar el vostre cas en concret, recordeu que a TreaSureFamily App podeu accedir a més informació i consultes virtuals amb les nostres expertes en petita infància, a més d’un ampli ventall de recursos per la criança.