La salut mental i emocional dels infants de menys de dos anys
Existeix evidència que el període dels 0 als 3 anys és clau per al desenvolupament infantil, perquè durant els primers anys s’estructuren les bases fonamentals de les persones, com el llenguatge, els hàbits i habilitats socials, les capacitats cognitives i el bon desenvolupament emocional o la salut mental.
En aquestes edats i en els anys inmediatament posteriors s’estructuren elements essencials per la salut que, posteriorment, tenen una gran influència en la vida adulta. És per això que oferir a tots els nens i nenes un bon començament en la vida suposa un element clau en la millora del desenvolupament personal, educatiu i social al llarg de tota la vida.
Hi ha diferents àrees que resulten essencials per poder assegurar que els nens i nenes tenen un bon començament en la vida. Són aquestes:
- L’alimentació
- La son i el descans
- L’activitat motriu i el joc
- El vincle i la gestió de les emocions
- Les paraules i les relacions afectives
Normalment, parlar amb el personal sanitari o educatiu sobre l’alimentació, la son o altres aspectes de criança és fàcil; però quan es tracta d’aspectes emocionals i de la salut mental dels més petits, tot i que és necessari, pot ser una mica més complicat.
Les emocions són bàsiques per al nostre funcionament i supervivència, ja que ens aporten informació útil i ens ajuden a adaptar-nos al nostre medi. A més, les emocions són innates, però no naixem entenent-les ni sabent gestionar-les. És per això, que és important acompanyar als infants en la seva educació emocional, un procés que es durà a terme al llarg de tota la seva vida.
Rafael Bisquerra és llicenciat en Pedagogia i Psicologia, doctor en Ciències de l’Educació i president de la Xarxa Internacional d’Educació Emocional i Benestar (RIEEB). A l’hora d’establir les competències emocionals, Bisquerra proposa un model pentagonal segons el qual existeixen 5 competències emocionals:
- Consciència emocional: Quan som capaços de reconèixer les nostres pròpies emocions i les dels altres.
- Regulació emocional: Quan som capaços de donar una resposta apropiada al que estem sentint.
- Autonomia emocional: Quan som capaços de mantenir un equilibri enfront d’estímuls negatius de l’entorn.
- Habilitats interpersonals: Quan exercitem actituds que ajuden a crear un clima social favorable.
- Competències per la vida i el benestar personal i social: Mitjançant l’ús d’habilitats i actituds positives que ajuden a construir el benestar personal i social.
Fins aquí, tot bé. El problema ve quan una emoció té una intensitat, duració o freqüència per sobre del que considerem normal.
Com podem fomentar la salut mental i emocional dels infants més petits?
Us deixem alguns consells per fer-ho:
- Teixiu vincles afectius sans, protectors i estables.
- Poseu paraules a les emocions que pot estar sentint l’infant per ajudar-lo a entendre el que experimenta i poder regular-se millor.
- Estructureu la vida familiar amb rutines. Anticipeu allò que fareu o que li passarà a l’infant. Des de les coses més quotidianes, com pot ser anar a l’escola bressol, fins a les més complexes, com pot ser anar al pediatre.
- Oferiu-los oportunitats per fomentar la curiositat, l’estimulació, suport i oportunitats d’aprenentatge.
- Compartiu activitats i gaudiu de temps de qualitat en família.
- Assegureu un ambient familiar lliure de violència física, verbal i emocional.
La base de TreaSureFamily App són les expertes en petita infància que posen el seu coneixement i la seva experiència a disposició de les famílies. Per això, si el desenvolupament emocional dels vostres infants petits és una de les vostres preocupacions, recordeu que a l’app hi podreu trobar activitats dissenyades especialment per treballar-lo a cada etapa evolutiva, a més de tallers i accés a consultes amb les nostres terapeutes, entre molts altres recursos.