L’arribada a casa amb un nadó prematur
El naixement d’un nadó és un dels esdeveniments més significatius de la vida d’una família, que s’espera amb una gran il·lusió i forces expectatives. La gestació interrompuda per la prematuritat pot provocar que aquestes expectatives no s’ajustin a la realitat, fent que els progenitors se sentin envaïts per una allau de sentiments, com poden ser la incredulitat, la incertesa, la por, la frustració, la culpa, l’angoixa, o la tristesa, entre d’altres. Aquestes emocions poden generar inicialment un estat d’estrès i de ruptura de l’equilibri emocional.
Es considera que un nadó és prematur quan el naixement es produeix abans de finalitzar les 37 setmanes de gestació, és a dir, tres setmanes o més abans de la data prevista de part.
No tots els nadons nascuts prematurament són iguals. Com més aviat es produeix el naixement, més gran pot ser la immaduresa. Per això la prematuritat es classifica, generalment, segons l’edat gestacional en el moment del naixement.
Els nadons que neixen abans de temps poden tenir problemes de salut i de desenvolupament, ja que els seus òrgans i sistemes no estan completament formats i poden necessitar estar hospitalitzats rebent atencions especials.
“Els progenitors, els familiars i els amics són les persones que afavoreixen el desenvolupament de forma positiva i els principals estimuladors del nadó.”
Quan arriba l’alta hospitalària i toca tornar a casa les famílies senten un gran alleujament, però aquest moment també pot suposar molta inseguretat i por, i provocar que sorgeixin preguntes com si seran capaços de cuidar correctament del nadó, que encara pot necessitar certes cures i atencions.
A l’arribada a casa, és important seguir les recomanacions següents:
- Eviteu entorns estressants: Els infants prematurs poden tenir sistemes immunitaris i nerviosos més delicats. És important oferir un entorn estimulant, però sense un excés de llum, soroll, colors, olors, joguines ni persones.
- Afavoriu un ambient càlid i de tranquil·litat que ajudi el descans: És freqüent que els nadons nascuts prematurament presentin dificultat a l’hora d’agafar el son, en part a causa de les vivències en l’entorn hospitalari (proves constants, moviment i soroll a la unitat, etc.).
- Feu partícips als germans i germanes (si n’hi ha): Que els germans i germanes participin en el procés i en la cura del nadó tant com sigui possible pot facilitar que acceptin millor aquesta nova situació. Informeu-los de quan arriba, de com està i de quins canvis hi haurà a casa.
- Tingueu en compte algunes mesures higièniques: Renteu-vos freqüentment les mans amb aigua i sabó, eviteu els llocs d’aglomeració de gent (centres comercials, transports públics, festes familiars…) i eviteu que s’apropin al nadó persones refredades.
- Fomenteu l’estimulació i interacció: La interacció amorosa i estimulant és fonamental. Aprofiteu les estones d’interacció, per mirar-vos i sentir-vos.
Parleu-li, canteu-li, llegiu-li contes i oferiu-li joguines que estimulin el desenvolupament sensorial, sempre respectant el ritme del nadó.
Això ajudarà a enfortir el vincle afectiu i promoure el desenvolupament cognitiu i motor.
Altres consells importants a tenir en compte:
- Coneixeu el desenvolupament del vostre fill: Els bebès prematurs sovint segueixen una cronologia de desenvolupament diferent. Tingueu en compte l’edat corregida (l’edat del nen o nena des de la data prevista del part, no des de la seva data real de naixement) quan avalueu el desenvolupament del vostre fill o filla.
- Controls mèdics: Els nadons prematurs segueixen, a més dels controls pediàtrics habituals com qualsevol altre nadó, una sèrie de controls que dependran del seu estat de salut a l’alta, de la seva edat gestacional i del pes en néixer. Confieu en l’equip mèdic i mantingueu comunicació regular amb pediatres, neonatòlegs i altres especialistes per resoldre dubtes i seguir els avenços del vostre fill o filla.
- Sigueu pacients i flexibles: Cada infant té el seu propi ritme de desenvolupament. No compareu el vostre nadó amb altres nens o nenes de la mateixa edat. Els bebès prematurs poden necessitar una mica més de temps per assolir algunes fites evolutives com gatejar, caminar o parlar.
- Cuideu la vostra salut mental: Ser pare o mare d’un nadó nascut prematurament pot ser estressant. Busqueu suport emocional, ja sigui en grups de suport per a famílies d’infants prematurs, teràpia o simplement parlar amb familiars i amics. La vostra salut emocional és clau per al benestar del vostre fill/a.
- Teràpies de suport: A vegades, els infants prematurs poden necessitar teràpies especials com la fisioteràpia, la logopèdia o la teràpia ocupacional. Aquestes teràpies ajuden a estimular el seu desenvolupament global.
El vincle del nadó amb la figura protectora i la seva família, continua representant el seu suport més important.
Recordeu que a TreaSureFamily App trobareu moltes idees d’activitats per afermar el vostre vincle i estimular el desenvolupament del vostre fill o filla, tenint en compte la seva edat corregida en cas de ser prematurs. A més, en cas que ho necessiteu, també teniu la possibilitat de consultar amb un dels nostres experts en petita infància.