Maternitat en l’actualitat: Els reptes de convertir-se en mare

Si sou mares o teniu persones properes que ho són, segurament coincidireu que la maternitat és una experiència de 360 graus. És una vivència meravellosa i gratificant, però també és desafiant. És, al cap i a la fi, una aventura transformadora en tots els sentits, que presenta grans reptes per afrontar i superar.

Moltes vegades, socialment, tendim a passar per alt aquests desafiaments. Els hi restem importància i assumim que, només pel fet de ser una part intrínseca de la maternitat, hem d’acceptar les seves conseqüències en silenci. 

A l’article “Maternitat en l’actualitat: Consells per a gaudir de l’experiència de ser mareles nostres expertes us donen tips per gaudir de la millor part de la maternitat.

En aquest, per altra banda, pretenem posar sobre la taula alguns dels reptes als quals s’enfronten les mares, ja que és important que tant elles com el seu entorn en puguin ser conscients per entendre com afecten la seva vida quotidiana i actuar en conseqüència. 

“És fonamental reconèixer la rellevància de la cura i la salut emocional de les mares per garantir el creixement sa dels infants i el benestar de la societat en general.”

  • Canvi d’estil de vida: L’arribada d’un fill o filla pot canviar dràsticament la rutina diària i les prioritats d’una persona. Això pot implicar adaptar-se a nous horaris, sacrificar temps personal i ajustar-se a les necessitats de l’infant. 
  • Cansament i falta de son: Els primers anys de vida és habitual que els infants es despertin diverses vegades durant la nit per alimentar-se o per altres necessitats. Això pot comportar falta de son i un cansament important, la qual cosa pot afectar la capacitat dels adults per a funcionar durant el dia.
  • Desafiaments emocionals: L’experiència de ser mare pot generar una varietat d’emocions, des de felicitat i amor fins a ansietat i preocupació. Les dones poden sentir-se culpables, dubtar de les seves habilitats com a mare i experimentar estrès a causa de la responsabilitat de cuidar un altre ésser humà.
  • Equilibri entre el treball i la vida familiar: Moltes mares afronten el desafiament d’equilibrar les seves responsabilitats laborals amb la cura de la seva família. Això pot condicionar la presa de decisions respecte com es fa la cura dels infants, el temps que es dedica a la família i la tria d’oportunitats professionals.
  • Pressió social i expectatives: Amb molta freqüència, les mares experimenten una forta pressió social per seguir determinats estàndards relacionats amb la criança dels seus fills/es. Aquesta pressió va des de l’alimentació amb llet materna fins a l’educació i el creixement dels infants.
  • Cura personal: Enmig de les demandes de la maternitat, les mares sovint desatenen la seva pròpia cura personal. Trobar temps per l’autocura pot ser un desafiament, però és crucial per al benestar físic i emocional de la mare.
  • Suport social i xarxes de suport: Comptar amb una xarxa de suport sòlida pot marcar una gran diferència en l’experiència de la maternitat. No obstant això, algunes mares poden enfrontar-se al desafiament de no trobar el suport adequat, ja sigui degut a la distància geogràfica, la falta de recursos o la falta de comprensió per part dels altres.

Cal un poble per criar un infant, i no podem posar totes les expectatives en la mare, que està passant per un procés de canvi propi, mentre exigim una perfecció que no pot existir. 

Des de TreaSureFamily App, pretenem acompanyar i empoderar a les mares en els primers anys de vida dels seus infants, i aportar el suport que necessiten de la mà d’expertes en petita infància. Descarrega’t l’aplicació gratuïta i gaudeix de l’accés a reptes, tallers, consultes i molt més!