Cuinar en família: 3 receptes senzilles per fer amb nens

 

Durant el procés d’introducció a l’alimentació i posterior aprenentatge, un dels aspectes més importants que cal tenir en compte és el fet de fer partícips als infants de la preparació i elaboració dels àpats. D’aquesta manera podem potenciar la familiarització i adaptació amb els diferents aliments, així com afavorir hàbits saludables.

Per aquest motiu, en aquest article compartim amb vosaltres tres receptes senzilles que podeu elaborar amb l’ajuda dels més petits de la casa, sent ells els protagonistes. 

“Permetre als infants descobrir i experimentar amb diferents textures, olors i gustos, ajuda a la introducció de nous aliments i a l’adquisició d’uns bons hàbits en la conducta alimentària”

  1. PASTA DE FULL AMB PERNIL I FORMATGE 



Per elaborar aquesta recepta, només necessiteu quatre ingredients:

  • Pasta de full.
  • Formatge (el que més us agradi)
  • Pernil dolç o gall d’indi
  • Ou batut

Pas a pas:

  1. Prepareu la superfície on treballareu perquè tingui unes condicions òptimes i animeu als vostres fills i filles a què us ajudin i s’impliquin en el procés.
  2. Partiu la massa de pasta de full per la meitat i en una de les parts col·loqueu una capa de formatge i una altra de pernil dolç.
  3. Un cop ho tingueu fet, heu de col·locar l’altra part de la pasta de full per sobre, aconseguint que quedi tot ben cobert. Si us agrada anar més enllà, podeu dissenyar la forma d’una estrella i tallar la vostra elaboració per a aconseguir-la, retirant el sobrant.
  4. Amb ajuda dels dits, pressioneu les vores. En aquest punt, només us quedarà batre un ou i pintar la pasta de full abans d’introduir-la al forn durant 15-20 minuts a 200 ºC.

 

  1. OUS FARCITS

En aquest cas necessitareu:

  • Dos ous per persona
  • Tonyina en llauna
  • Maionesa 
  • Ingredients per a decorar: olives o pebrot vermell.

Pas a pas:

  1. El primer que heu de fer és portar una olla amb aigua a ebullició i bullir els ous durant 10 minuts aproximadament. Un cop finalitzat el temps, els haureu de retirar i deixar que refredin. 
  2. Quan estiguin freds, haureu de pelar-los i tallar-los per la meitat, retirant el rovell i reservant-ne uns quants per ratllar-los posteriorment. 
  3. Col·loqueu les meitats dels ous en una safata i, en un bol a part xafeu els rovells, incorporant també la tonyina i la maionesa, fins que aconseguiu una massa uniforme.
  4. Farciu els ous amb la barreja i, un cop estigui tot preparat, ja podeu començar a decorar-los ratllant els rovells que havíeu reservat per sobre i col·locant una oliva, tall de pebrot o els dos junts!
  5. Ara només queda reservar-los  a la nevera i gaudir d’aquest deliciós àpat!

 

  1. PIRULETES DE POMA AMB XOCOLATA I FRUITS SECS 

L’última proposta que us volem fer és una idea de postres dolces i saludables. 

Per fer-lo necessitareu:

  • Poma 
  • Xocolata negre 70-80% cacau
  • Depressors de fusta
  • Fruits secs (sempre que els infants siguin majors de 3 anys)

Pas a pas:

  1. Renteu i talleu la poma en rodanxes, traieu-ne el cor i les llavors. Amb ajuda d’un ganivet feu una marca a la zona inferior i introduïu un depressor per a formar les piruletes.
  2. Quan les tingueu preparades, és el moment d’escalfar la xocolata fins a fondre-la i banyar les piruletes de poma en ella fins que la poma quedi ben coberta.
  3. Sempre que els infants siguin majors de tres anys, podeu afegir trossets de fruits secs i decorar amb ells les piruletes, aconseguint que s’adhereixin a la xocolata. 
  4. Per finalitzar la recepta i gaudir d’unes postres molt especials, només quedarà que les deixeu reposar una bona estona a la nevera i d’aquesta manera aconseguir que la xocolata quedi amb una bona consistència. 

“Permetre als infants ajudar en les diferents tasques, fomenta la seva autoestima, seguretat i confiança”

Compartir les rutines i activitats del dia a dia és essencial en l’aprenentatge i el desenvolupament dels nens i nenes. Cuinar i preparar els diferents àpats conjuntament són activitats perfectes per ajudar-los a aprendre el nom dels aliments i objectes de cuina, parlar sobre els seus beneficis i propietats, fomentar la seva autonomia i reforçar la familiarització amb els aliments.

Però per poder compartir aquesta tasca de forma segura i relaxada cal tenir en compte algunes recomanacions:

  • Buscar un espai i estris adequats, i fer que els aliments estiguin a l’abast. 
  • Proporcionar supervisió i ajuda sempre que la necessitin. 
  • Gaudir de l’activitat sense pressió i evitar expectatives, reforçant tot el procés i cada petit pas.
  • Valorar l’esforç i dedicació, celebrant el resultat i gaudint de la recompensa.

Quan oferim als infants l’oportunitat de fer coses acompanyats per nosaltres i la nostra confiança, són capaços de fer grans coses!

A TreaSureFamily App podreu trobar moltes més propostes i recursos, així com tallers on aprofundir sobre l’alimentació infantil i com acompanyar-los en aquesta etapa.