Propostes d’activitats per l’estiu: Tres jocs amb aigua

 

Hi ha moments a l’estiu que, entre les vacances i les altes temperatures, és normal quedar-se sense idees d’activitats per fer amb els més petits. En aquest article us oferim tres propostes de joc lliure amb aigua per gaudir en família i combatre la calor

El joc lliure i desestructurat ofereix als infants llibertat per crear sense límits i explorar el material i l’entorn lliurement, un aspecte essencial per al desenvolupament dels infants.  Les propostes amb aigua són jocs creatius, versàtils i molt fàcils d’organitzar, el que les converteix en una opció ideal per fer durant els mesos d’estiu.

“El joc lliure és indispensable en el desenvolupament afectiu, emocional, cognitiu, motor i social de l’infant”

Jugar i experimentar amb aigua, ens aporta molts beneficis. Ens apropa als elements naturals i a la responsabilitat amb el medi ambient, afavoreix una atenció sostinguda i conscient, ja que es tracta d’un joc lent; i ens permet descobrir els diferents estats de la matèria. 

Per tal de poder apropar aquest aprenentatge als vostres fills i filles, a continuació compartim amb vosaltres tres propostes de joc amb aigua per fer en família:

  1. Safates amb aigua i material variat: Utilitzeu una safata o cubell i ompliu-lo amb aigua, poseu-hi objectes variats com ninos, taps, esponges, pots, cullerots o fruita. Permeteu que l’infant experimenti i jugui lliurement. Podeu acompanyar-lo i fer propostes com comprovar quins objectes suren i quins s’enfonsen.
  2. Glaçons de colors: Ompliu una glaçonera amb aigua i afegiu colorant alimentari de diferents colors. Deixeu-lo al congelador perquè es congeli i, un cop congelat, els podeu treure i fer volar la imaginació, creant dibuixos en un paper o pintant-vos diferents parts del cos mentre us refresqueu. 
  3. L’animal que surt de l’ou. Utilitzeu globus d’aigua i col·loqueu un animal de joguina de mida petita dins, omplint-lo posteriorment d’aigua fins a formar una rodona i que l’animal quedi completament cobert. Deixeu el globus al congelador unes hores fins que quedi congelat i descobriu l’ou que heu creat retirant el globus i destapant el glaçó. Amb l’ajuda d’una xeringa, aneu abocant a poc a poc aigua sobre fins que es desfaci i es descobreixi l’animal.

“L’aprenentatge és significatiu sempre que es produeix una relació entre els coneixements previs i la nova informació.”

Durant el joc, és important que l’adult vagi intervenint i influint de forma positiva, per poder aportar sentit, nous elements i acompanyar als més petits. Per poder oferir aquest acompanyament, cal: 

    • Observar i proporcionar suport quan sigui necessari. 
    • Identificar els seus interessos i preferències, compartint el joc i introduint nous elements per a enriquir i fomentar el pensament. 
    • Oferir un model i donar suport en la planificació, organització i resolució de problemes.
    • Estimular la seva creativitat, fent preguntes i propostes noves al seu joc. 
    • Permetre que siguin ells qui experimentin lliurement, fomentant la seva autonomia i confiança. 
    • Validar les seves iniciatives.

L’aigua ens ofereix moltes possibilitats i ens aporta una versatilitat molt àmplia, convertint-se en un recurs fantàstic. Sempre mantenint el respecte cap al medi ambient i evitant el mal ús. 

Sovint ens apareix el dubte sobre si els jocs i activitats que pensem són adequades pels més petits, o bé no tenim molt clar com executar la idea. A TreaSureFamily App trobareu moltes propostes i molts recursos per poder aclarir els vostres dubtes i on trobareu la informació necessària per a conèixer quines propostes són adequades segons l’edat i nivell evolutiu dels infants, així com les àrees que podeu reforçar amb cada una d’elles.