10 llibres infantils per aquest Sant Jordi
Durant els primers anys de vida, la literatura esdevé un recurs fonamental pel desenvolupament integral dels infants.
Per aquest motiu, i per facilitar-vos l’elecció dels millors contes per a regalar el dia de Sant Jordi, a continuació trobareu les nostres 10 recomanacions pels més petits.
“A través dels contes podem transmetre valors, coneixement i ajudar a entendre el món que ens envolta”
Vermell, Negre i Blanc, Kenny Rettore
De què va?
És un llibre de roba amb un tacte molt agradable i suau, les pàgines tenen elements sonors i imatges que ajuden a estimular als nadons.
Per què el recomanem?
Aquest tipus de llibres són ideals pels infants a partir de 0 anys, ja que el contrast de colors que presenten és l’ideal per a l’estimulació i el desenvolupament del sistema visual dels nadons; així com la integració sensorial i exploració, ja que convida a tocar i descobrir el seu tacte.
Bona nit, Meritxell Martí i Xavier Salomó
De què va?
És un llibre de cartó que ajuda als més petits a aprendre i transitar les rutines nocturnes. Els infants ajuden als diferents personatges a preparar-se per dormir lliscant les llengüetes cap avall, juntament amb la lluna que ve per acompanyar els seus somnis.
Per què el recomanem?
Acompanyar als infants a anticipar i a adquirir les rutines és essencial per facilitar la comprensió del que passarà i ajudar-los a entendre el món que els envolta.
El monstre de colors, Anna Llenas
De què va?
És un conte que ens ajuda a acompanyar als infants a identificar i reconèixer les diferents emocions. Cada emoció s’associa amb un color diferent, d’aquesta manera ajuda als més petits a entendre el que senten i a posar paraules als aspectes emocionals.
Per què el recomanem?
El desenvolupament de les competències emocionals està present al llarg de tota la vida, però l’acompanyament d’aquestes competències i el fet de poder gestionar els nostres propis sentiments i els dels altres permetrà als més petits tenir un bon desenvolupament psicoafectiu.
Endevina com t’estimo, Sam McBratney
De què va?
En aquest conte tan dolç, s’explica una bonica història on els protagonistes són l’amor i l’estima. A partir d’un tendre diàleg, la llebre gran i la petita es demostren el gran amor que senten l’una per l’altre.
Per què el recomanem?
En les primeres etapes del desenvolupament és molt important establir un vincle segur i sentir-se estimat, aconseguint una base de seguretat. L’establiment d’aquest aferrament segur, permetrà establir relacions positives en el seu futur a partir de la confiança, la seguretat i l’empatia.
L’erugueta goluda, Eric Carle
De què va?
El conte de L’erugueta goluda ens dona un gran ventall de possibilitats educatives i propostes d’activitats, ja que existeixen moltes edicions diferents i varietats de formats.
És un conte divertit i ple de colors, en el que coneixereu una petita eruga que té tanta gana que passa dies menjant una gran varietat d’aliments fins que es transforma en una preciosa papallona. La història ens permet reforçar aprenentatges com els nombres, els dies de la setmana o vocabulari d’aliments.
Per què el recomanem?
Els infants necessiten jugar i divertir-se per aprendre, és imprescindible despertar el seu interès i captar la seva atenció per adquirir nous aprenentatges. Compartint recursos com aquest conte, facilitem la integració de nova informació d’una forma lúdica.
De què fa gust la lluna?, Michael Grejniec
De què va?
Els valors com la cooperació, el treball en equip i la solidaritat són qualitats que desitgem que els nostres fills i filles tinguin, i quina millor manera de fomentar aquests valors que a través d’una preciosa història?
La tortuga, amb l’ajuda de tots els seus amics, aconsegueix el que feia molt de temps que desitjava: saber quin gust tenia la lluna! Pujant un sobre de l’altre fent una torre, arriben al seu objectiu i finalment poden agafar un tros que reparteixen entre tots.
Per què el recomanem?
Els contes amb una estructura repetitiva i acumulativa com aquest, faciliten als infants sostenir la seva atenció per comprendre més fàcilment la història i memoritzar-la. D’aquesta manera els ajudem a anticipar el que passarà i fomentem la seva participació.
L’Elmer, David McKee
De què va?
Aquest és un conte dels de tota la vida, però que no podem deixar de banda!
L’Elmer, un elefant molt especial de mil colors, vol ser com la resta i deixar de ser diferent. Un dia decideix escapar-se i buscar una solució, acompanyat de la bondat que el caracteritza i la capacitat per veure el costat bo de tot.
Per què el recomanem?
Dins de la literatura infantil, és un dels nostres preferits per treballar la diversitat, la tolerància i la importància d’acceptar-nos a nosaltres mateixos i als altres.
La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap, Werner Holzwarth
De què va?
La petita talpeta sortia del seu cau quan de sobte va notar que algú havia fet caca sobre el seu cap. Molt enfadada, va recórrer tota la granja preguntant a tots els animals qui havia sigut, fins que les mosques resolen el misteri.
Per què el recomanem?
Amb aquesta història plena de sorpreses, ajudem als més petits a adquirir l’estructura lingüística del conte i ens dona l’oportunitat de reflexionar sobre les diferents situacions i debatre sobre finals alternatius.
Que ve el llop!, Émile Jadoul
De què va?
Els llops no sempre fan el paper de dolent! En aquesta història senzilla descobrireu perquè tots els animals arriben corrent a la casa mentre avisen que el llop ja s’acosta.
Per què el recomanem?
Aquest conte de fàcil maneig per la seva mida, és una altra de les opcions que us donem per als més petits, ja que es tracta d’una història senzilla i repetitiva on participen diferents animals. Per aquest motiu, pot ser un gran recurs a l’hora de fomentar l’expressió oral i la representació de situacions quotidianes i que els infants identifiquen com a familiars.
El fil invisible, Míriam Tirado
De què va?
Aquesta història ens explica de quina manera estem units a les persones que més estimem. La protagonista del conte descobreix que el seu melic amaga un fil invisible que li dóna aquest poder i ja no té por quan no estan amb ella perquè sap que està sempre connectada a les seves persones importants.
Per què el recomanem?
“El fil invisible” ens ajuda a reforçar el vincle i expressar els nostres sentiments, facilitant així els moments de separació on als més petits se’ls fa difícil estar lluny de les seves persones d’aferrament i de confiança.
Com veieu, els contes són imprescindibles per acompanyar molts aspectes del desenvolupament.
Si teniu ganes de saber-ne més i voleu idees d’activitats per a compartir amb els més petits, a Treasure Family APP trobareu articles temàtics amb molta informació de valor sobre el tema, tallers i un gran ventall de propostes de joc per a elaborar a partir dels contes. Us recomanem el nostre taller “Els contes, un espai de relació entre pares i fills“, en el que la psicòloga Thaïs de Cruïlles de Peratallada Viola us ensenyarà com explicar un conte als infants perquè espremeu al màxim aquesta activitat.