L’alimentació en la primera infància: què cal saber?
És comú que en les primeres etapes de la vida d’una criatura sorgeixi la preocupació de les famílies per la seva alimentació, ja que és habitual que els infants transitin temporades on tenen preferències per determinats aliments o reticència per a ingerir d’altres.
És important saber que, en general, és una situació transitòria. Malgrat això, cal estar atents i consultar un especialista si acaba convertint-se en un problema de salut.
Una bona alimentació és vital en els primers anys de vida, ja que és la base necessària per a un bon desenvolupament físic, psíquic i social dels infants. Durant la infància, es creen moltes connexions neuronals i s’estableixen molts aprenentatges, i per això és molt important iniciar amb una alimentació saludable i instaurar uns bons hàbits alimentaris.
Per començar aquesta etapa, s’ha de tenir en compte que els infants estan descobrint un món nou i necessiten temps i confiança. És important que estableixin una bona relació amb l’alimentació i experimentin lliurement per poder anar integrant i reconeixent.
“És essencial que els infants gaudeixin menjant, resultant una experiència positiva i agradable”
Per poder entendre millor aquest procés, cal conèixer les diferents etapes per les quals hauran de transitar, i nosaltres acompanyar, de la millor manera possible:
- Dels 0 als 6 mesos: Fase de lactància exclusiva.
- Dels 6 als 12 mesos d’edat: Fase transicional. Els infants inicien l’alimentació complementària, en la que continuaran satisfent les necessitats nutricionals mitjançant la lactància i començaran a crear uns hàbits alimentaris saludables. Al voltant dels 7-9 mesos, ja començaran a realitzar una masticació rítmica.
- A partir dels 13 mesos fins als 24 mesos: Ja s’observa una masticació força madura i consoliden el seu gust a provar nous sabors i textures, mostrant les seves preferències.
Durant tot aquest procés convé ampliar al màxim i de forma progressiva la varietat d’aliments i el seu repertori de textures i formats. Així com fomentar l’autoalimentació, coincidint amb el desenvolupament de la seva agilitat manual i de coordinació.
Com hem dit, cal incrementar gradualment el seu repertori d’aliments, però sempre tenint en compte unes limitacions i evitar certs aliments o presentacions. Us recomanem consultar guies d’aliments, coccions òptimes i característiques de forma i mida dels talls d’aliments sòlids.
Com a mesura preventiva d’asfíxies és important no introduir:
– Dobles textures amb os com olives i raïm
– Textures enganxoses com les llaminadures
– Textures sòlides de difícil masticació com fruits secs
– Textures amb fragments com les crispetes
Un altre dels aspectes que és important tenir en compte, és com aproximem i presentem els aliments. Quan pensem a introduir un nou aliment sempre pensem directament en el gust dins de la boca, però realment hi ha molts aspectes previs, com els altres sentits, que també s’han de valorar i observar:
– Audició: És rellevant veure si l’infant pot sentir parlar de cert aliment o fins i tot sentir com a adults o altres nens mengen aquell aliment. En cas de dificultat, seria important jugar amb aquest primer nivell auditiu d’anticipació.
– Vista: Caldrà també estar atents a si pot veure aquest aliment a una certa distància, en plat o fins i tot veure que altres persones el mengen.
– Tacte: Observar si és capaç de tocar l’aliment amb els dits o les mans, amb els peus o fins i tot aproximar-s’ho a la cara i tacar-se. És important poder explorar i manipular mitjançant el sentit tàctil.
– Olfacte: Cal presentar l’olor abans d’alimentar directament, cal tenir present que el nas està molt a prop de la zona de la boca i és un pas previ imprescindible.
– Gust: Finalment, és important veure si pot mossegar, xuclar, assaborir i ingerir aquell aliment. Podem iniciar amb petites proporcions per gradualment anar augmentant la quantitat.
“Menjar és el repte sensorial més complex en l’ésser humà”
Per poder prevenir possibles dificultats i ajudar als més petits en aquesta etapa que comencen, us donem a continuació algunes recomanacions que us poden ser útils:
– Oferir quantitats adequades: És millor posar quantitats petites, sobretot si es tracta de nous aliments.
– Oferir repetidament els aliments nous: De vegades cal oferir en aliment entre 8 i 15 vegades perquè l’acceptin, sempre en petites quantitats i sense forçar.
– Mostrar una actitud positiva cap al menjar: Eviteu pressionar ni castigar, és important entendre que és un procés i, per tant, necessita temps.
– Donar exemple i ser un model: Si els infants veuen als adults menjar sa i tastar nous aliments, és probable que ells també ho vulguin fer.
– Menjar en família i el mateix menú: Feu dels àpats un moment de trobada familiar, amb un ambient distès i agradable.
– Permetre escollir: Deixeu que us acompanyin a la compra, expressar i escollir alguns aliments o decidir quina serà la fruita de les postres.
– Evitar menjar entre hores.
– Deixar que ajudin en el moment de la preparació: Fer partícips als infants a la cuina permet que s’aproximin als aliments. A més, acceptaran millor el menjar que han preparat ells mateixos.
Com veieu, el tema de l’alimentació és molt ampli i hi ha molts aspectes a tenir en compte, que és important conèixer i saber acompanyar.
A TreasureFamily App, trobareu moltes més recomanacions, propostes i articles amb informació valuosa a tenir en compte durant les primeres etapes d’introducció a l’alimentació. Així com tallers impartits per expertes en el desenvolupament en els que aprofundeixen molt més en el tema perquè els pares i mares dels més petits tingueu les eines i coneixements necessaris, podent resoldre els vostres possibles dubtes.
Recordeu que si ho necessiteu, també disposeu de l’opció de contactar amb un dels nostres experts per a realitzar una consulta i acompanyament individual.