Gasos infantils: consells per prevenir-los i ajudar a expulsar-los

És normal que els nadons empassin aire mentre s’alimenten. Això pot causar-los molèsties com còlics o regurgitacions.

Sovint, el plor és la seva manera d’expressar aquest malestar, que és un dels principals motius de consulta de les famílies als serveis de pediatria i de llevadores.

En aquest article oferim consells per facilitar que el bebè pugui eliminar aquests gasos tan molestos i detallarem algunes de les posicions més adequades per a aconseguir-ho.

Què és el que causa aquests gasos tan molestos? 

Els nadons, al néixer, passen d’obtenir nutrients de la placenta de la seva mare a ingerir llet materna o de fórmula. Es tracta d’un canvi importantíssim pel seu sistema digestiu que encara s’està formant i és bastant immadur. 

A més, els nadons nounats i durant el primer mes de vida, encara no controlen del tot la tècnica de la succió i és habitual que, a més de la llet, agafin aire que s’acaba acumulant al seu cos i que els provoca moltes molèsties, incomoditat, irritació i, en conseqüència, plor.

Un altre factor determinant per l’acumulació de gasos pot ser la rapidesa amb la qual el bebè s’alimenta, ja que si el bebè menja amb molta avidesa s’acumulen més. Controlar el ritme d’alimentació i la freqüència de les preses, pot ajudar que el bebè mengi amb més tranquil·litat i es redueixi la ingesta excessiva d’aire.

Si el bebè s’alimenta amb biberó, cal revisar que l’orifici d’aquest (per on passa la llet) tingui la grandària correcta. Si  és massa gran, deixaria passar una quantitat d’aire superior a l’esperat, provocant una gran acumulació d’aire.

Quins serien els símptomes de què un nadó té gasos?

Els símptomes que ens ajudaran a detectar que un bebè té gasos poden ser:

  • Plor i malestar: Els bebès amb gasos sovint ploren de manera inconsolable, especialment després d’alimentar-se.

  • Irritabilitat: Poden mostrar signes d’irritabilitat i semblar incòmodes o inquiets.

  • Flexió de les cames: Sovint flexionen les cames cap a l’abdomen en un intent d’alleujar el dolor i la incomoditat.

  • Inflor abdominal: L’abdomen pot sentir-se dur o distès.

  • Regurgitació: Els bebès poden escopir més de l’habitual a causa de l’acumulació d’aire a l’estómac.

  • Dificultat per dormir: Els gasos poden interrompre el son del bebè, fent-lo més difícil de consolar.

  • Pèrdua d’apetència: Poden mostrar desinterès per alimentar-se a causa del malestar abdominal.

  • Flatulències: Un excés de flatulències també podria ser un indicatiu que el bebè està empassant massa aire.

Què podem fer per alleugerir els gasos i el seu malestar?

Hi ha diferents estratègies per preveure que els bebès acumulin gasos i per ajudar-los a expulsar-los.

Algunes d’elles són: 

  • Verificar que agafa el pit correctament: Assegureu-vos que el bebè estigui ben agafat al pit, cobrint la major part de l’arèola amb la seva boca, per a evitar la ingesta excessiva d’aire.

  • Busqueu un ambient tranquil: Intenteu alimentar el bebè en un ambient calmat i relaxat, ja que l’estrès pot augmentar la ingesta d’aire.

  • Faciliteu que el bebè pugui fer rots regularment: Donat que les bombolles de gas tendeixen a formar-se a partir de l’aire que es cola durant l’alimentació, rotar és l’opció més efectiva. Feu-ho després de cada presa i, si és necessari, durant aquesta. Col·loqueu al nadó sobre la vostra espatlla, subjecteu-lo bé i doneu-li suaus copets a l’esquena fins que pugui fer el rot. És possible que al vostre bebè no li agradi interrompre el menjar per fer el rot; ser constant i crear una rutina pot ajudar.

  • Posició adequada mentre s’alimenta: Mantingueu el cap del bebè més alt que l’estómac durant la lactància o quan li doneu el biberó, per a ajudar que l’aire pugi i pugui rotar més fàcilment. Pot ser útil fer servir un coixí de lactància.

  • Massatges abdominals: Fregueu suaument l’abdomen del bebè amb moviments circulars en el sentit de les agulles del rellotge per a ajudar a moure els gasos a través del sistema digestiu. També podeu aplicar calor local o banyar el bebè amb aigua tèbia.

  • Moviment de flexió de cames: Poseu el nadó sobre el llit boca amunt i mogueu les seves cames en un moviment de pedaleig, com si estigués muntant amb bicicleta. Això pot ajudar a alliberar els gasos atrapats.

  • Canviar de posició: Col·loqueu al bebè boca avall sobre els vostres genolls i doneu-li copets suaus a l’esquena. També podeu col·locar-lo sobre el vostre avantbraç, amb la panxa cap avall i el cap recolzat a la mà, i fregar-li l’esquena. El porteig també pot ser una bona opció.

  • Evitar la sobrealimentació i l’avidesa: Alimentar al nadó en menys quantitat però més sovint pot ajudar a reduir l’avidesa en el moment de la ingesta i  disminuir l’absorció d’aire.

  • Identifiqueu possibles sensibilitats alimentàries: Si el vostre bebè sembla incòmode després de donar-li el pit, podria ser sensible a alguns dels aliments que ingeriu. Identifiqueu aquests aliments i elimineu-los de la dieta durant almenys una setmana per veure si el nadó té menys gasos. Alguns aliments comuns que poden causar gasos en bebès que prenen pit poden ser la cafeïna, els productes làctics, la ceba, la col de cabdell i els menjars picants.

El meu bebè té gasos o còlics?

La diferència entre gasos i còlics en els nadons radica principalment en les seves causes, símptomes i durada.

  • Gasos: Són causats principalment per la ingesta d’aire durant l’alimentació i s’alleugen en expulsar l’aire. Els símptomes inclouen distensió abdominal, regurgitació i malestar temporal.
  • Còlics: Són episodis de plor intens i inconsolable de causa desconeguda, que segueixen un patró predictible i poden durar diverses hores al dia. Els símptomes no s’alleugen fàcilment i persisteixen fins que el bebè té uns mesos d’edat.

Comprendre aquestes diferències pot ajudar els pares a identificar millor el que li està passant al seu nadó i a buscar les estratègies més efectives per a alleujar el seu malestar. 

Recordeu que cada bebè és diferent, i el que funciona per un, pot no funcionar per un altre. Si el vostre bebè sembla tenir problemes greus amb els gasos, o si esteu preocupats pel seu benestar, és important consultar amb un pediatre per a obtenir orientació específica.

A TreaSureFamily App trobareu més recursos que us poden ser útils , com el nostre taller de “Lactància materna” i el de “Massatge Infantil” impartit per fisioterapeutes especialitzades en petita infància i expertes del nostre equip.